Natuurgeneeskunde
Een andere kijk op ziekte en gezondheid
De natuurgeneeskunde kijkt, vanuit een holistische visie, naar de totaliteit van het dier. Er wordt gekeken naar de samenhang tussen het fysieke lichaam, de geest en de omgeving. Gezond zijn, blijven of worden is in hoge mate afhankelijk van de balans tussen deze factoren.
Van nature beschikt ieder dier over het vermogen verstoringen in het lichaam te balanceren en zichzelf te herstellen. Dit wordt binnen de natuurgeneeskunde het zelfherstellend vermogen genoemd.
Wanneer het dier niet gezond kan blijven of, binnen aanvaardbare tijd, weer gezond kan worden is er sprake van een disbalans. Dit uit zich in vaak zichtbare klachten. Een natuurgeneeskundige gaat op zoek naar de oorzaak van deze klachten. Er wordt gezocht naar het achterliggende probleem. Wat is de reden dat het dier deze klachten krijgt? De symptomen worden niet bestreden, maar de oorzaak van de klacht wordt aangepakt.
Binnen de natuurgeneeskunde is er geen algemeen geldend advies te geven, ook niet als de symptomen identiek lijken. Een dier kan door vele oorzaken uit balans raken en de oorzaak van de symptomen verschilt daarom per dier. Natuurgeneeskunde richt zich op het individuele dier, zijn lichaam, geest en omgevingsfactoren.
Bij welke klachten?
Natuurgeneeskunde richt zich op het herstellen van de disbalans door het ondersteunen van het zelfherstellend vermogen. Hierdoor kan het bij nagenoeg alle klachten hulp en ondersteuning bieden.
Klachten die vaak door natuurgeneeskundige worden gezien zijn: huid- en vachtproblemen, allergieën, luchtwegproblemen, spijsverteringsproblemen waaronder onder/overgewicht, hormonale problemen, lage weerstand, chronische aandoeningen, gedragsproblemen en vage klachten.
Voorkomen is beter dan genezen
Wilt u er alles aan doen om uw dier zo gezond mogelijk te houden dan kan een preventieve check- up waardevol zijn. Hierbij wordt het dier geneeskundig in kaart gebracht zodat eventuele aandachtspunten vroegtijdig kunnen worden opgemerkt. In veel gevallen kunnen latere problemen hierdoor worden voorkomen.
De natuurgeneeskunde kan ook ondersteuning bieden tijdens of na een behandeling bij de dierenarts. Natuurlijke middelen kunnen helpen om bijwerkingen te voorkomen of verminderen en om overbelasting van de organen zo veel mogelijk te beperken.
Wanneer is natuurgeneeskunde niet geschikt?
Natuurgeneeskunde is geen vervanging voor de dierenarts. Bij actute en/of ernstige klachten is het beter de dierenarts te raadplegen.
Als nader onderzoek of aanvullende behandelingen nodig zijn, zal ik doorverwijzen naar andere deskundige zoals een dierenarts, gedragsdeskundige, osteopaat of fysiotherapeut.